Directeur Peter Cox van Pheno Geno Roses vertelde op de jaarvergadering van Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas over zijn visie en ontwikkelingen in bijzondere rozenveredeling.

Peter is in 2009 Pheno Geno Roses begonnen: een bedrijf dat focust op de veredeling van nieuwe rozen die bijvoorbeeld onderscheidend zijn vanwege kleur, geur, ziekteresistentie, maar ook qua winterhardheid. Pheno Geno Roses werkt namelijk niet alleen in Nederland, vanuit een kas in Grubbenvorst en in Wagenings onderzoek, maar ook in Servië waar een extremer klimaat heerst dan in Nederland. In beide landen beschikt Pheno Geno Roses over faciliteiten die nodig zijn voor het veredelen, selecteren en kweken van nieuwe rozen.

Peter legde op de jaarvergadering uit dat Pheno Geno Roses focust op een bijzondere veredelingstechniek: merker gestuurde veredeling. Dit is anders dan klassieke rozenveredeling. Bij merker gestuurde veredeling wordt geselecteerd op basis van DNA-merkers: plekken in het DNA-profiel van een plant die bijvoorbeeld zorgen voor een bepaalde eigenschap. „Zo kunnen we aan de hand van het DNA-profiel nakomelingen selecteren die resistent zijn tegen bijvoorbeeld een ziekte, of die juist winterhard zijn.”

Na de start in 2009 kon Pheno Geno Roses in 2017 de eerste nieuwe rozen op de markt brengen. Intussen heeft het bedrijf meerdere rozencollecties opgezet. Het begint nu nog meer de vruchten te plukken van de merker gestuurde veredeling, want er zitten nog meer nieuwe rozen in de pijplijn. De nieuwigheden zijn niet alleen bedoeld voor aanplant in tuinen of plantsoen, maar ook bijvoorbeeld om bloemblaadjes te gebruiken in gerechten. „Bepaalde rozenblaadjes hebben meer anti-oxidanten dan blauwe bessen.”