Blijf innoveren met nieuwe planten. Dat was de boodschap van Peter van Rijssen (Plantipp) die gastspreker was op de algemene ledenvergadering van Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas, dinsdagavond 8 maart in Grubbenvorst.

Peter is directeur van Plantipp, een bedrijf dat 27 jaar ervaring heeft met royalty management rond nieuwe planten. Plantipp beheert nu 700 nieuwe planten die onder kwekersrecht op de internationale markt worden gebracht: heesters, siergrassen, vaste planten, laanbmen, snijbloemen, zacht fruit en succulenten. Het bedrijf is in 35 landen actief en vertegenwoordigt 100 veredelaars.

Nog eens 1.500 soorten zijn in onderzoek. Wanneer kwekers een innovatie hebben en die kwekersrechtelijk beschermd wordt, kunnen zij het gewas via Plantipp winstgevender maken, zich onderscheiden op de markt en de markt vergroten. Op de jaarvergadering liet Peter geslaagde voorbeelden zien. Zoals Nandina Obsessed die in 2005 door een kweker is geselecteerd, en nu in grote aantallen wordt gekweekt en vermarkt.

Peter legde wel uit waaraan een nieuwe plant moet voldoen, voordat er kwekersrecht op mogelijk is. „De plant moet DUS-onderzoek doorstaan: Distinguish, Uniform en Stable. De plant moet onderscheidend zijn van wat er al op de markt is, homogeen ofwel uniform te kweken zijn, en stabiel: een mutant mag bijvoorbeeld niet terugsporten, de kleuren en eigenschappen moeten behouden blijven.”

Nieuwe planten kunnen uit mutatie-veredeling komen, een kweker ontdekt bijvoorbeeld een mutant in een gewas. Of nieuwe planten kunnen gericht veredeld worden, waarbij bijvoorbeeld gefocust is op ziekteresistentie of droogtetolerantie.